Ko je Milunka i zašto se rađa baš danas?

Ideja o Milunki rodila se davno, u najranijem sećanju svake od nas, kada smo prvi put osetile da biti devojčica ne znači samo čučnuti kada piškiš.  

U mom slučaju to su bile šnalice i gumice koje sam mrzela i koje su mi čupale kosu. Mama je bila uporna da ih nosim. Moj brat nije morao da ih nosi. Devojčica od šest godina ozbiljno pita zašto ona mora da nosi šnalice, a njen brat ne mora. Iz perspektive šestogodišnjakinje ne postoje podrazumevani odgovori i svako pitanje se važi.

Kako nam telo raste, izdužuje se i perspektiva, pa je put od pitanja do odgovora dug, neizvestan, nekad ga ni nema, a nekad nas ubede da ni pitanja nema. Zato odrasle treba povremeno podsetiti kako je biti dete, a decu uvek ohrabriti da budu ono što jesu. U ohrabrivanju devojčica i dečaka da postavljaju svoja pitanja i slede svoja interesovanja, obrazovanje je ključna stvar. Ali, nedostupnost obrazovanja, nasilje i seksualna eksploatacija čine sastavni deo života devojčica širom sveta.

Buđenje

Samo 30% devojčica upiše osnovnu školu. Jedna od pet upisanih je nikad ne završi, a da bi sve devojčice stekle srednjoškolsko obrazovanje, procenjuje se da 50 miliona prislinih dečijih brakova mora biti sprečeno.

Podaci govore da je trenutno, u svetu, 15 miliona devojčica, uzrasta od 15 do 19 godina, prisiljeno na seksualni odnos. Već strašan podatak, da je oko 70 miliona devojčica prijavilo da je bilo žrtva nekog obika nasilja, postaje strašniji znajući činjenicu da kada je reč o nasilju, ono uglavnom ostaje neprijavljeno i skriveno.

Jednu od najranjivijih grupa u pogledu jednakih mogućnosti ostvarivanja ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života čine devojčice i žene u ruralnim sredinama. One skoro pa nemaju pristupa zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim i drugim uslugama. Neke žene koje dolaze iz seoskih područja, ginekološkinju ili ginekologa posete samo prilikom porođaja. One najčešće ne odlučuju ni o čemu, često ni o izboru srednje škole.

Milunkina misija

I tu je iz ideje, grupa građanki i građana, probudila Milunku da promeni takav svet.

43788624_472839489869819_6176441435852636160_n
Milunka na času domaćinstva i ručnog rada.

Umivena i spremna za borbu, Milunka najpre namerava da promoviše rodnu ravnopravnost i da nastoji da devojčice i mlade žene osnaži tokom školovanja, izbora profesije i zaposlenja. Milunka želi da spreči diskriminaciju, nasilje, seksualnu i ekonomsku ekspolataciju, prisilne brakove i sva druga štetna delovanja nad njima.

Milunka zamišlja svet u kome su devojčice i mlade žene samopouzdane, samosvesne, snažne i sigurne. Milunka veruje da samo takve devojčice i takve mlade žene prave promene i čine svet boljim mestom za život.

Dok Milunka ne izgradi taj svet, ovaj današnji je 11. oktobra slavio Međunarodni dan devojčica i baš zato, Milunka bira da se rodi danas, 12. oktobra, kako bi simbolički najavila svoj misliju:

Devojčice su važne svaki dan!

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s